cos wymysle
NIEMIECKA zapiekanka z kiełbasą i makaronem
50 dag makaronu
- 50 dag kiełbasy jałowcowej
- 425 ml marynowanych pieczarek
- 10 dag żółtego sera
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1. Makaron ugotować w osolonej wodzie.
2. Z kiełbasy zdjąć skórę, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Podsmażyć na odrobinie tłuszczu.
3. Pieczarki pokroić na połówki, natkę posiekać. Wymieszać to z kiełbasą i makaronem następnie przełożyć do wysmarowanej masłem żaroodpornej formy.
4. Jajka rozmącić w mleku, doprawić solą, pieprzem i gałką. Sosem polać potrawę i piec 20 min. w 200 stopniach.
5. Koncentrat pomidorowy i ketchup wymieszać z niepełną szklanką wody, doprawić solą i pieprzem. Sosem polać zapiekankę, posypać startym żółtym serem i zapiekać jeszcze 10 minut.