Dieta 1000 kalorii
(6-8 kg w ciągu miesiąca)
Codzienny jadłospis ma tylko 1000 kalorii. Dieta jest tak zbilansowana,
aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników, a więc są w niej
białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i mikroelementy. Wszystko w
odpowiednich ilościach i odchudzone.
Zasady diety:
Zaplanuj 5 posiłków dziennie o odpowiedniej wartości kalorycznej :
śniadanie (250 kcal), drugie śniadanie (100 kcal), obiad (350 kcal),
podwieczorek (100 kcal) i kolację (200 kcal). Przez miesiąc z tej diety
mogą korzystać wszystkie zdrowe osoby. Dłuższe jej stosowanie wymaga
konsultacji z lekarzem. Dietę 1000 kalorii żywieniowcy uważają za jedną
z bezpieczniejszych. Osoby ciężko pracujące fizycznie przekonają się
jednak, że 1000 kalorii dziennie to zbyt mało. Mogą zatem wybrać
podobną dietę, dostarczając organizmowi np. 1500 kcal odpowiednio
dokładajac poiłki z poniższej listy.
Założenia:
1) Dieta jest najbardziej znana i najbardziej polecana jako
skuteczny sposób odchudzania. Na początku zanim na dobre zaczniesz
stosować dietę najpierw przez tydzień zapisuj wszystko co zjadasz,
każdy posiłek i przekąskę.
2) W diecie tej zaleca się zmniejszenie ilości produktów
zawierających tzw. "puste kalorie" i "bomb kalorycznych", czyli duże
ilości tłuszczu, słodycze, tłuste mięsa, wędliny i sery (szczególnie
żółte), piwo, alkohol.
3) Wszystko krój na cienkie plasterki - stwarza to pozory obfitości.
4) Wyłącz ostre przyprawy, pobudzają apetyt.
5) Usuwaj skórkę z drobiu.
6) Po każdym kęsie odkładaj kanapkę na talerzyk. Sięgnij po nią gdy będziesz mieć puste usta
7) Wypij szklankę wody przed posiłkiem.
Cool Jedz powoli i dokładnie przeżuwaj.
9) Nie zjadaj czegoś tylko dlatego, że mogłoby się zmarnować.
10) Jedz na małych talerzykach, oszukasz wzrok.
11) Śmietanę zastępuj kefirem lub jogurtem.
Przykład Diety 1000 kalorii
I śniadanie - 250 kcal:
Do wyboru:
1. Bułeczkę pełnoziarnistą posmarować łyżeczką masła lub margaryny,
obłożyć 2 cienkimi plasterkami gotowanej szynki oraz kilkoma
plasterkami ogórka.
2. 3 dag płatków czekoladowych zalać połową opakowania jogurtu waniliowego, wkroić mandarynkę.
3. 10 dag twarożku wymieszać z łyżeczką śmietany, skropić sokiem z
cytryny i posłodzić słodzikiem. Dodać pokrojone pół pomarańczy i pół
jabłka oraz 10 dag malin.
4. Kromkę ciemnego tostu posmarować łyżeczką margaryny, obłożyć
liściem sałaty, plasterkiem sera żółtego lub łyżeczką serka topionego.
Zjeść z kiwi i marchewką lub pomidorem, papryką.
5. Kromkę chleba z pełnego przemiału posmarować łyżeczką masła i 5 dag twarożku, położyć pomidora na kanapkę.
6. Jajko roztrzepać z łyżką wody, dodać pół pęczka posiekanego
koperku lub szczypiorku, doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na łyżeczce
masła. Zjeść z kromką chleba z pełnego przemiału.
7. Małą bułeczkę przekroić i posmarować łyżeczką masła oraz 2 łyżeczkami dżemu.
II śniadanie i Podwieczorek - 100 kcal:
Do wyboru:
1. Kromka chleba z masłem i pomidorem.
2. Kromka chrupkiego chleba z 2 łyżeczkami twarożku i pomidorem.
3. Kromka pumpernikla z masłem i pół ogórka.
4. Filiżanka zupy pomidorowej z ryżem.
5. 100ml wywaru warzywnego z roztrzepanym jajkiem.
6. Marchewka z jabłkiem i sokiem cytrynowym.
7. 2 pomidory, 2 cebulki ze szczypiorkiem.
8. 6 cieniutkich plasterków polędwicy wieprzowej.
9. 4 cienkie plasterki mortadeli.
10. Plasterek szynki gotowanej.
11. 6 plasterków polędwicy drobiowej.
12. 10 dag serka homogenizowanego z 10 dag truskawek.
13. 10 dag sera chudego ze szczypiorkiem.
14. Szklanka maślanki z kromką chrupkiego pieczywa.
15. Mały banan.
16. Grejpfrut.
17. 2 brzoskwinie.
18. 2 jabłka.
19. 2 delicje.
20. 5 kostek czekolady.
21. 3 kulki lodów owocowych.
Obiad - 350 kcal:
Do wyboru:
1. Pokroić w zapałkę 10 dag piersi z kurczaka, małą zieloną lub
żółtą cukinię, marchewkę i por. Mięso obsmażyć na łyżce oleju, dodać
warzywa i jeszcze 5 min. dusić. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą
chińską. Posypać tymiankiem, zjeść z kromką chleba pełnoziarnistego lub
dwoma małymi ziemniakami.
2. 10-15 dag piersi z kurczaka obsypać przyprawami (Prymat
Kucharek, papryka, pieprz, itp.), usmażyć na łyżeczce oliwy. Ugotować
15-20 dag warzyw (kalafiora, brokuła, fasolki szparagowej, marchewki).
Zjeść z 1 ziemniakiem.
3. 15 dag piersi indyka oraz 20 dag pieczarek opłukać i pokroić.
Obsmażyć na łyżce oleju. Dodać 5 dag groszku oraz łyżkę chudej
śmietany. Doprawić ziołami, solą i pieprzem.
4. 10 dag mielonego mięsa wyrobić z łyżką twarożku, solą i
pieprzem. Uformować małe frykadelki. Oczyścić 2 strąki papryki, obrać
cebulę. Warzywa drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju.
Frykadelki smażyć z warzywami.
5. Szklankę ugotowanego makaronu zmieszać z sałatką z pomidora, papryki, ogórka i 2 łyżkami twarożku.
6. Szklankę kaszy gryczanej zjeść z jajkiem sadzonym na łyżeczce oleju. Wypić do tego szklankę maślanki lub kefiru.
7. Jednego sporego ziemniaka ugotować w mundurku i pokroić. Mały
kawałek czerwonej papryki pokroić w kostkę. Wymieszać 1 łyżkę octu
winnego, 1 łyżeczkę oliwy, sól i pieprz. Marynatą polać warzywa. 100g
fileta z morszczuka, dorsza, flądry, pstrąga lub soli usmażyć na maśle
lub margarynie.
Kolacja - 200 kcal:
Do wyboru:
1. Sałatka z 100g chudej wędliny, 1 cykorii, 1 ogórka kiszonego, 1 kwaśnego jabłka, 100ml jogurtu naturalnego.
2. Pierogi leniwe z chudego twarogu (150g).
3. 2 kromki pieczywa chrupkiego żytniego z masłem lub margaryną i białym serem oraz surówka z cykorii, rzodkiewek i pomidora.
4. Kromka ciemnego pieczywa z 50g chudej wędliny i sałatką z papryki, cebuli i pomidora.
5. Kromka pieczywa i sałatka z pora, ogórka kiszonego, 3 łyżek groszku konserwowego.
6. Sałatka owocowa z kiwi, grejpfruta, plastra ananasa
7. Sałatka z tuńczykiem (120g tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki
kukurydzy, 2 łyżki ugotowanego ryżu, 2 liście kapusty pekińskiej)
Obiad - 350 kcal:
Do wyboru:
1. Pokroić w zapałkę 10 dag piersi z kurczaka, małą zieloną lub
żółtą cukinię, marchewkę i por. Mięso obsmażyć na łyżce oleju, dodać
warzywa i jeszcze 5 min. dusić. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą
chińską. Posypać tymiankiem, zjeść z kromką chleba pełnoziarnistego lub
dwoma małymi ziemniakami.
2. 10-15 dag piersi z kurczaka obsypać przyprawami (Prymat
Kucharek, papryka, pieprz, itp.), usmażyć na łyżeczce oliwy. Ugotować
15-20 dag warzyw (kalafiora, brokuła, fasolki szparagowej, marchewki).
Zjeść z 1 ziemniakiem.
3. 15 dag piersi indyka oraz 20 dag pieczarek opłukać i pokroić.
Obsmażyć na łyżce oleju. Dodać 5 dag groszku oraz łyżkę chudej
śmietany. Doprawić ziołami, solą i pieprzem.
4. 10 dag mielonego mięsa wyrobić z łyżką twarożku, solą i
pieprzem. Uformować małe frykadelki. Oczyścić 2 strąki papryki, obrać
cebulę. Warzywa drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju.
Frykadelki smażyć z warzywami.
5. Szklankę ugotowanego makaronu zmieszać z sałatką z pomidora, papryki, ogórka i 2 łyżkami twarożku.
6. Szklankę kaszy gryczanej zjeść z jajkiem sadzonym na łyżeczce oleju. Wypić do tego szklankę maślanki lub kefiru.
7. Jednego sporego ziemniaka ugotować w mundurku i pokroić. Mały
kawałek czerwonej papryki pokroić w kostkę. Wymieszać 1 łyżkę octu
winnego, 1 łyżeczkę oliwy, sól i pieprz. Marynatą polać warzywa. 100g
fileta z morszczuka, dorsza, flądry, pstrąga lub soli usmażyć na maśle
lub margarynie.
Kolacja - 200 kcal:
Do wyboru:
1. Sałatka z 100g chudej wędliny, 1 cykorii, 1 ogórka kiszonego, 1 kwaśnego jabłka, 100ml jogurtu naturalnego.
2. Pierogi leniwe z chudego twarogu (150g).
3. 2 kromki pieczywa chrupkiego żytniego z masłem lub margaryną i białym serem oraz surówka z cykorii, rzodkiewek i pomidora.
4. Kromka ciemnego pieczywa z 50g chudej wędliny i sałatką z papryki, cebuli i pomidora.
5. Kromka pieczywa i sałatka z pora, ogórka kiszonego, 3 łyżek groszku konserwowego.
6. Sałatka owocowa z kiwi, grejpfruta, plastra ananasa
7. Sałatka z tuńczykiem (120g tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki
kukurydzy, 2 łyżki ugotowanego ryżu, 2 liście kapusty pekińskiej)
Dzień trzeci
ŚNIADANIE:
# 1 pieczone jajo,
# 1 kawałek pełnoziarnistego pieczywa chrupkiego z odrobiną niskotłuszczowej margaryny,
# kawa lub herbata z mlekiem
Pieczone jajo
# 1/2 łyżeczki niskotłuszczowej margaryny
# 1 jajo
# 2 łyżeczki odtłuszczonej śmietany
# sól
# świeżo zmielony pieprz Wysmaruj margaryną kokilkę do zapiekania.
Wbij do środka jajo, na nie nałóż śmietankę. Oprósz solą oraz pieprzem
i piecz 8-10 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do temperatury 200
stopni.
DRUGIE ŚNIADANIE: 1 banan lub 10 dag serka homogenizowanego
OBIAD:gulasz z bekonu - podsmaż na margarynie bekon (1 mały stek) z
1/2 pokrojonej w plasterki cebuli, 1/2 pora oraz 1/2 marchwi, dodaj 1/4
jabłka, 60 g brukselki, 3/4 szklanki bulionu, sól i pieprz oraz
przyprawę do zup. Gotuj 20 minut, a następnie dodaj 1/2 łyżki
posiekanej natki pietruszki. PODWIECZOREK: 1 mandarynka i 1 ogórek
(mandarynkę podziel na cząstki, kawałek ogórka pokrój na taką samą
liczbę plasterków, nadziej po jednym na wykałaczkę)
KOLACJA:zapiekanka z warzyw - rozpuść na patelni 1/2 łyżki
margaryny i ułóż na niej warstwę pokrojonych w plasterki ziemniaków (50
g), cebuli i startego sera cheddar (10 g), przypraw solą i pieprzem,
ułóż następną warstwę. Duś pod przykryciem ok. 30 minut. Zapiekankę
posyp pozostałym serem, patelnię wstaw do piekarnika i piecz bez
przykrycia, aż ser się zarumieni.
Dzień czwarty
ŚNIADANIE: berlińska przekąska, kawa lub herbata
Berlińska przekąska
# 1 kromka pumpernikla
# 1 łyżeczka chudego serka topionego
# 1 plasterek szynki westfalskiej
# 1 pokrojony w plasterki pomidor
# 1 gałązka pietruszki Posmaruj pumpernikiel serem, połóż na niego szynkę i plastry pomidora, udekoruj pietruszką.
DRUGIE ŚNIADANIE:
# 1 opakowanie chudego serka wiejskiego
OBIAD:
# stek z szynki lub bekonu (ok. 175 g) Usuń tłuszcz z mięsa.
Posmaruj stek 1 łyżeczką roztopionej margaryny i piecz w piekarniku
kilka minut z każdej strony
PODWIECZOREK:
# 1 kiwi z serkiem (kiwi schłódź, zetnij czubek, miąższ wymieszaj z 1 łyżeczką chudego serka wiejskiego)
KOLACJA: kiełki fasoli z krewetkami (1 kromkę chleba posmaruj
odrobiną margaryny, wymieszaj garstkę kiełków fasoli z 1 łyżką obranych
krewetek i małym kawałkiem posiekanego ogórka, dodaj kilka kropli sosu
sojowego i sok z cytryny, ułóż na chlebie i posyp pieprzem)
Dzień piąty
ŚNIADANIE:
# 1 szklanka soku pomarańczowego, serowy tost francuski
Serowy tost francuski (3 porcje)
# 1 łyżeczka startego sera cheddar
# 2 łyżeczki niskotłuszczowej margaryny
# 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
# szczypta pieprzu cayenne
# 3 kromki bagietki, grubości 5 mm Wymieszaj ser z margaryną,
pietruszką i pieprzem cayenne. Zapiecz kromki bułki z jednej strony.
Rozprowadź serową mieszankę po nieopieczonej stronie kromki i włóż
bagietki z powrotem do opiekacza, aż się zrumienią.
DRUGIE ŚNIADANIE:
# 3 suszone morele
OBIAD:
# szaszłyki z sosem orzechowym
Szaszłyki z sosem orzechowym (4 porcje)
# 1 szklanka orzechów włoskich w kawałkach
# 2 posiekane cebule dymki
# 4 łyżki bulionu wołowego z 1/2 kostki
# 3 łyżki soku cytrynowego
# 1/4 łyżki mielonego imbiru
# 450 g chudej wołowiny na pieczeń
# sól
# świeżo zmielony czarny pieprz
# 1 szklanka twarożku
# 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko Zmiksuj na gładką masę w
blenderze lub malakserze orzechy, cebulę, bulion, sok z cytryny, imbir,
sól i pieprz. Nadziej mięso na patyczki i ułóż je na ruszcie do
pieczenia. Z wierzchu posmaruj odrobiną sosu orzechowego. Grilluj, a
gdy mięso zmięknie, przełóż je na ogrzane talerze. Rozmieszaj twarożek
z resztą sosu orzechowego. Jedz w małych naczyniach z mięsem i ryżem.
PODWIECZOREK:pomidory z twarożkiem (2 pomidory przekrój na pół,
usuń gniazda nasienne, napełnij serkiem wiejskim wymieszanym ze
szczypiorkiem)
KOLACJA:
# specjał z salami i szpinakiem
Specjał z salami i szpinakiem Rozgnieć 50 g rozmrożonego szpinaku z
1 łyżką niskotłuszczowego miękkiego sera, dopraw gałką muszkatołową i
rozprowadź na kawałku pumpernikla. Kromkę przekrój na pół. Udekoruj
każdą połówkę cienkimi plasterkami salami, przekrojonego i złożonego na
kształt rożków. Przybierz listkiem pietruszki.
Dzień szósty
ŚNIADANIE:
# 2 plasterki żółtego sera,
# 1 mały pomidor,
# 1 kromka cienko posmarowanego pieczywa,
# kawa lub herbata
DRUGIE ŚNIADANIE:
# 1 małe opakowanie niskotłuszczowego jogurtu owocowego
OBIAD:
# ryż z jajem
Ryż z jajem (4 porcje)
# 1 opakowanie ryżu z warzywami
# 4 jaja Wsyp paczkę ryżu na dużą patelnię, dodaj wodę, doprowadź
do wrzenia, przykryj i gotuj 15 minut. Zdejmij pokrywkę i zrób 4
zagłębienia w ryżu. Do każdego z nich wbij jajo. Ponownie przykryj i
gotuj przez kolejne 5 minut, aż jaja się zetną. Ryż jedz na ciepło,
zaraz po przygotowaniu.
PODWIECZOREK:
# 3 suszone śliwki (śliwki natnij z boku, usuń pestkę, w środek włóż nadziewaną zieloną oliwkę)
KOLACJA:
# 1 kanapka z wątrobianką,
# 1 szklanka soku owocowego
Kanapka z wątrobianką Rozgnieć 2 łyżeczki niskotłuszczowej
margaryny z 1 łyżką żurawiny do mięs i rozsmaruj na kromce chleba bez
skórki. Przekrój kromkę na pół. Na wierzchu każdej połówki ułóż po 2
cienkie pasterki wątrobianki