KOKARDKI Z CUKINIĄ I KREWETKAMI[/b
350g makaronu w kształcie kokardek
300g cukinii
1 cebula
1 szalotka
1 szczypta pręcików
szafranu
4 łyżki oliwy z oliwek
1 pęczek pietruszki
250g ogonków krewetek
sól i pieprz
P[b]ietruszkę myjemy, osuszamy i siekamy. Obcinamy końcówki cukinii. Myjemy, osuszamy i kroimy w talarki. Cebulę i szalotkę obieramy, myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Ogonki krewetek obieramy ze skorupki, usuwamy czarne jelito, myjemy i osuszamy. Na patelni z oliwą szklimy pokrojoną cebulę i szalotkę, dodajemy talarki cukinii i smażymy przez kilka minut, mieszając drewnianą łyżką. Podlewamy 2 łyżkami wody i dusimy przez 6-7 minut na umiarkowanym ogniu.
Dodajemy krewetki i dusimy przez 2-3 minuty. Dodajemy pręciki szafranu uprzednio namoczone w trzech łyżkach ciepłej wody, doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu i dusimy jeszcze przez 3 minuty na umiarkowanym ogniu. W międzyczasie w dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę, solimy i gotujemy makaron. Ugotowany al dente makaron odcedzamy i łączymy z sosem z cukinii i krewetek. Podajemy ciepłą potrawę posypaną posiekaną pietruszką
[/i]